"Nu poti sa ii prinzi daca nu ajungi la ei!"
»  Vrei sa scrii pentru dePescuit.ro?      » Inregistrare    » Login
HOME
Crap
 Rapitor
Stationar
Musca
Diverse
Atelier
Banc de probe
Cum fac ?
Stiati ca ?
ANUNTURI
LACURI&BALTI
 

Cu Rapala, de la UL la XH

22 ianuarie 2009 | Retine | Tipariti | 0 comentarii |
Cand te decizi sa alegi o naluca Rapala sau Blue Fox, varietatea este imensa - forma, greutatea, rezistenta pe care o opune apei pe recuperare fiind doar cateva din nenumaratele amanunte pe care trebuie sa le iei in seama...
Cu Rapala, de la UL la XH


Cand un pescar obisnuit viziteaza un magazin bine echipat, de cele mai multe ori are o mare problema in a selecta ceea ce este cu adevarat potrivit pentru el, pentru stilul pe care il practica. Este neimportant daca este pescar de crap, de salau, stiuca sau pescar de stationar, lanseta, mulineta, carligele, nalucile, firele, etc.  trebuie sa se muleze pe nevoile sale, sa il ajute in obtinerea a ceea ce toti visam - captura suprema.

Spre exemplu, daca incerci sa lansezi o naluca de 30 de grame cu o lanseta ultra light, deja e o mare problema. Prezentarea unui naluci intr-un mod natural cu o astfel de lanseta este ceva greu de obtinut, deseori rezultatul fiind acelasi - nici un peste sau lanseta rupta.
Cand te decizi sa alegi o naluca Rapala sau Blue Fox, varietatea este imensa - forma, greutatea, rezistenta pe care o opune apei pe recuperare fiind doar cateva din nenumaratele amanunte pe care trebuie sa le iei in seama.
Un Original Floater de 3 centimetri ce cantareste 2 grame poate fi pescuit cu un anumit tip de lanseta, un anumit tip de fir sau mulineta, CountDown-ul Magnum de 26 centimetri si 130 de grame necesitand cu totul alta dotare.
Randurile de mai jos incearca sa lamureasca diferenta dintre cele 6 categorii ce definesc puterea unei lansete, pornind de la categoria UL(Ultra Light - ultra usoara) si ajungand la polul extrem, XH(Extra Heavy - ultra grea), explicand in acelasi timp ce naluci sunt potrivite pentru fiecare stil prezentat.

Cele 6 categorii sunt:
1. UL - Ultra Light / Ultra-Usoara
2. L - Light / Usoara
3. M - Medium / Medie
4. MH - Medium Heavy / Medie - Grea
5. H - Heavy / Grea
6. XH - Extra Heavy / Ultra Grea

1. UL - Ultra Light
Nu exista o regula oficiala care sa spuna ca standardul UL se opreste exact la o naluca grea de 4.25 grame si un fir monofilament de 0.12 milimetri. Este mai degraba un plafon, tacit adoptat de multi pescari de spinning, ce sustine ca o naluca de pana la 5 grame clasifica stilul de pescuit ca UL. Evident, ti se poate intampla ca la un CountDown de 3 grame sa prinzi o stiuca de 5 kilograme, si poate fi aventura vietii tale sa incerci sa o pui pe mal... avand in vedere ca majoritatea 'aventurilor' de genul acesta au sanse mari de a se sfarsi prost. In mod uzual, cu un echipament UL se cauta pesti de mici dimensiuni, pastravul, bibanul, cleanul sau avatul fiind pestii care in cele mai multe cazuri fac deliciul acestui stil.
Cand te uiti la gama Rapala si Blue Fox pentru spinning UL, voblerele mici si multimea frumos colorata de rotative iti fura ochii instantaneu.
Original Floater de 3 sau 5 centimetri, cantarind 2 sau 3 grame sunt gata sa te ajute acolo unde cauti pestele la suprafata, CountDown-ul  de 2 sau 3 centimetri cantarind 2 sau 4 grame si Mini Fat Rap-ul de 3cm cu o greutate de 4 grame fiind ideale pentru pescuitul pe substrat. Nu ignora nici Husky Jerk-ul de 6 centimetri si 3 grame sau un Jointed floating de 5 si 7cm centimetri si 4 grame, iti pot da satisfactii cand te astepti mai putin...
Pe de alta parte, daca esti un suporter infocat al rotativelor, Vibrax pare sa fie tot ce ai nevoie. Marimile 0 si 1 cantarind 3 si 4 grame sunt arme mortale in mana unui priceput.

Si daca la naluci totul este clar, e momentul sa treci la restul echipamentului. In primul rand, ai nevoie de o lanseta capabila sa arunce greutati cuprinse intre 2 si 5 grame. Ma refer la o lanseta senzitiva, extrem de fina, cu lungime cuprinsa intre 1.80 si 2.70 metri, daca este posibil cu o actiune progresiva. Progresiv inseamna ca batul se va indoi din ce in ce mai mult pe masura ce presiunea asupra lui creste.
Pe o astfel de lanseta este imperativ sa montezi o mulineta UL, usoara, cu tamburul mic, echipa cu un fir monofilament de maximum 0.15 milimetri diametrul. Daca optezi pentru pescuitul cu fire textile, atunci un diametru de 0.10 milimetri este maximul recomandat. Avantajul firelor textile este ca nu sunt foarte afectate de rasucire si nu capata memorie  atunci cand pescuiesti cu lingurite rotative. Dar alegerea unui fir textil in pescuitul cu voblere nu este cea mai recomandata alegere datorita elongatiei aproape nule ce modifica actiunea voblerului in cazul in care lanseta nu este destul de moale pe varf pentru a putea suplini lipsa de elasticitate a firului.

2. L - Light
Daca iei revistele de specialitate sau incepi sa cauti pe Google incercand sa afli unde incepe categoria Light si unde se termina, vei avea o surpriza mare ... diferentele fiind evidente. De la o tara la alta stilul de pescuit se schimba, fiind specific zonei si geografiei locale, influenta tipului de ape existente in acel perimetru fiind una capitala. Un ochi priceput aruncat in raftul de Light de la Rapala si Blue Fox va evidentia imediat faptul ca este o categorie mai mult decat populara, oferta de naluci fiind mare si diversificata. Spre exemplu, la sfarsitul anilor 90', in aceasta categorie intalneai nu mai putin de 30 de modele de naluci, in nenumarate culori si marimi, fapt care nu face decat sa sublienieze popularitatea acestui stil.
Iata doar o mica enumerare din lista nalucilor ce se integreaza perfect  in aceasta categorie:
    - Original Floater -  9, 11 & 13cm
    - CountDown – 5 & 7cm
    - Husky Jerk -  8 & 10cm
    - Jointed sinking - 7 cm; Jointed floating - 9 & 11cm
    - Skitter Pop - 5 & 7cm
    - Rattlin´ - 4cm
    - Shad Rap Deep Runner & Shallow Runner - 5, 7 & 8cm
    - CountDown Shad Rap - 5 & 7cm
    - Floating Magnum - 7cm
    - Blue Fox Minnow Spin - 3, 5 & 7cm
    - Blue Fox Vibrax - 2, 3 & 4

E o gama larga, responsabila pentru multe 'chiuituri' pe balta... smulse de capturile obtinute. In fapt, aproape ca nu exista peste rapitor care sa nu fi fost prins cu o naluca din aceasta categorie, si asta cam spune tot ce e nevoie.
Fie ca este vorba de rauri, fluvii, lacuri mici, baraje, delte, de adancimi mari sau ape pline de vegetatie si apa mica, de la Skitter Pop pana la Shad Rap Deep Runner, cineva e gata sa te ajute sa iti pui trofeul pe mal.
Tine minte insa un lucru extrem de important: ape fierite? de cele mai multe ori inseamna si echipament putin diferit.

O lanseta cu o lungime cuprinsa intre 1.80 si 3 metri, cu o putere de aruncare cuprinsa intre 5 si 15 grame este batul de care ai nevoie. Vei remarca faptul ca marja superioara de greutate este mai mare. Nimic mai corect.  O astfel de lanseta  trebuie sa fie capabila sa se descurce si cu opozitia nalucii in contact cu apa. Altfel spus, puterea lansetei face mult nu numai in aruncare ci si pe recuperare, cand rezistenta apei variaza in functie de tipul nalucii.
Daca pescuiesti cu un Vibrax nr. 4 rezistenta apei pe recuperare va fi diferita de cea pe care o intampini cand utilizezi un Skitter Pop sau a un Deep Runner.
E bine de stiut ca sunt diferente intre modelele light ale diversilor producatori. Unele lansete sunt mai 'batoase' fiind posesoarele asa-zisei actiuni de varf, altele de aceeasi lungime avand o actiune mai soft, indoindu-se progresiv sub presiune.
Este imposibil sa descrii toate aceste tipuri concret, important fiind insa sa o alegi pe stilul tau, sa se potriveasca perfect cu nevoile tale.

Spre exemplu, pentru pescuitul pe verticala un un Rattlin' la o adancime de 6m, sau jucarea unui Skitter in stil jerk, pe suprafata apei, foloseste un bat mai tare decat cel pe care l-ai utiliza cand ai la capatul firului o rotativa nr.4 sau un Mini Fat Rap.
Mulineta potrivita o vei gasi in gama de marimi 20-25 sau 1-2, acestea depinzand de piata pe care sunt comercializate.
Diametrul firului este direct corespondent cu naluca utilizata, actiunea lansetei si stilul de pescuit. O plaja cuprinsa intre 0.15 si 0.25 milimetri este recomandata pentru acest stil. Daca esti fan textil, 0.10-0.15 milimetri este ceea ce cauti.

3. M - Medium

In mod cert cea mai raspandita si cea mai generoasa categorie, posibilitatile ei permitand o plaja de utilizare larga in ceea ce priveste greutatea nalucii. Nu exista un standard oficial care sa sublinieza caracteristicile acestei clase, dar uitandu-ne la nalucile utilizate in general, greutatile cuprinse intre 9 si 20 de grame fiind cele mai frecvente.
In ceea ce priveste Rapala si Blue Fox, mai jos, o mica lista ce va poate edifica eventualele nelamuriri.
    - CountDown - 9 & 11cm
    - Husky Jerk - 12 & 14cm
    - Jointed sinking - 9 & 11cm; Jointed floating - 13cm
    - Skitter Pop - 9cm
    - DT06 - 5cm
    - DT10 - 6cm
    - Shad Rap Deep Runner - 8 & 9cm
    - Shad Rap Shallow Runner - 9cm
    - Rattlin' - 5 & 7cm
    - Fat Rap - 5 & 7cm
    - Blue Fox Minnow Chaser 3, 5 & 7cm
    - Blue Fox Vibrax – 5
    - Skitter Walk 8cm si 12g
    - Tail Dancer 7 & 9cm si 9 & 13g
 
Medium este o categorie importanta in productia Rapala si Blue Fox. Peste 30 de tipuri de naluci sunt gata sa prinda orice fel de rapitor, putand fi pescuite pe orice tip de apa. Alegerea iti apartine.
Lanseta perfecta pentru aceasta categorie trebuie sa aiba intre 1.80 si 3 metri cu o putere de lansare cuprinsa intre 15 si 30 de grame. Putina putere nu strica niciodata si in aceasta categorie, similar zonei Light, mai bine sa aveti o rezerva dacet sa simtiti lipsa acesteia.
La capitolul mulineta, un numar superior celei de light este binevenit,  25-30 fiind marimile care se preteaza unei lansete medium. Firul este necesar a fi putin mai solid, diametrele cuprinse intre 0.25 si 0.35mm fiind indeajuns de puternice pentru a face fata aproape oricarui test. In cazul in care optati pentru textil, plaja de grosimi cuprinsa intre 0.15 si 0.20mm este perfecta pentru aceasta aplicatie.

4. MH - Medium Heavy

Cand vor sa prinda stiuci, salai sau somni de mari dimensiuni in mod frecvent majoritatea pescarior folosesc naluci de mari dimensiuni. Este un fapt cunoscut ca 'bunica' stiucilor e mult mai intersata de naluci supradimensiunate decat de plevusca mica si amarata. Daca stai sa te gandesti, si tu alegi cele mai mari si frumoase 'fructe' de la piata...
Cum sigur cauti si tu un peste mare, vei fi in siguranta si vei avea succes cu un echipament pe masura. Aici intra si nalucile ce se preteaza si nalucile stilului Medium Heavy.
Din nou, nu exista un manual de clasificare, dar nalucile cu greutatea cuprinsa intre 20 si 30 de grame sau cele care opun o mare rezistenta apei sunt cele mai potrivite.

La prima vedere, o insiruire primara ar cuprinde si:
    - Original Floater - 18cm
    - Jointed Floating - 13cm
    - Rattlin´- 8cm
    - Countdown Magnum - 11cm
    - Husky Jerk - 12cm
    - Blue Fox Vibrax - 6

O privire atenta a unui ochi critic va observa imediat ca aceste naluci sunt construite pentru ape adanci. Pot fi pescuite atat la trena cat si normal.
Lanseta potrivita pentru aceste naluci trebuie sa aibe o putere de aruncare cuprinsa intre 30 si 50 de grame. Cand pescuiesti de pe mal lungimea ei se poate duce pana la 3.30 metri iar pentru pescuitul din barca un bat lung de 1.80 metri este arhisuficient. Generalist vorbind, este mult mai usor sa lansezi la o distanta mare cu un bat mai lung dar majoritatea betelor din aceasta clasa au actiune de varf, calitate ce se remarca si prin faptul ca sunt mult mai potrivite pentru acest tip de lanseu. In concluzie, depinde de tine ce bat iti alegi.
In acest moment, piata fiind inundata de fire monofilament ce nu au aproape deloc factor de elongatie si fire textile extrem de rigide, alegerea unei lansete medium heavy a devenit si mai grea.  Daca pescuiesti cu monofilament va fi un avantaj sa optezi pentru o lanseta cat mai rigida, firul textil cerand un bat ceva mai moale, riscul fiind ruperea varfului lansetei in aruncare sau in intr-o intepare violenta.
Capitolul mulinete pentru medium heavy spinning este extrem de bine reprezentat, marimile 40-45 fiind ceea ce aveti nevoie.
Daca folosesti monofilament indreapta-ti atentia catre grosimi cuprinse intre 0.30 si 0.45 milimetri. Pentru textil, 0.20 catre 0.25 milimetri este diametrul optim.


5. H - Heavy
Numarul de naluci pentru aceasta categorie la Rapala si Bluefox este limitat, realitatea confirmand faptul ca cei mai mari reprezentanti se indreapta mai degraba spre XH. Greutatea de peste 30 de grame le face si extrem de selective, fiind destui de putin pesti in apele noastre ce gusta astfel de 'bomboane'.
Lista e scurta, la sectia 30+ meritand nominalizate urmatoarele:
   - Countdown Magnum - 14, 18, 22, & 26cm
    - Sliver - 20cm / pescuit marin
    - Floating Magnum - 18cm / pescuit marin
    - Super Shad Rap - 14cm

Desi numai 7 naluci, toate sunt responsabile pentru adevarate trofee, atat in apa dulce cat si in sarata. Poate nu va vine sa credeti, dar am vazut poze reale cu bibani prinsi la Magnum de 14 centimetri sau Super Shad Rap.
Nalucile grele cer echipament greu. E o regula nescrisa dar universal valabila, care cere o putere minima de 50 de grame. Mai sus, limita nu exista. La fel si cu mulinetele. Tambur solid si manivela pe masura.
Monofilamentul recomandat isi gaseste diametrele in plaja 0.40-0.70 milimetri, textilul utilizat frecvent avand grosimi cuprinse intre o.25 si 0.50 milimetri.

6. XH - Extra Heavy
Sau Big Game, cum le place americanilor sa spuna. Aproape in totalitate cu trimitere catre pescuitul marin. Bonito, barracuda, tonul si alti monstri de genul asta sunt tinta.
Gama e larga, singura problema pe care o ridica fiind stilul de pescuit - trena sau normal.
Raspunsul poate fi dat de cei care au pescuit si prins cu acesti mici monstri, noi insirand doar cateva exemple pentru curiosi.
    - Sliver - 13 ,18, 20cm
    - CountDown Magnum - 14, 18, 22 & 26cm
    - Magnum Floating - 11, 14, 18cm
    - Super Shad Rap - 14cm  (e considerat cel mai mare crankbait  pentru stiuca existent pe piata)


Fir intins.
Articole asociate:

Comenteaza si tu...| « Inapoi sus
Comentariu:
Nume si prenume:
Email:
Cod validare
 
Anunturi   46 anunturi active
· VAND SONAR + LANSETA SI MULINETA SHIMANO SPINING
Postat de munteanu bogdan 01 martie 2011, 8:40 AM
· coca navomodel nadit plantat
Postat de dorin ionita 04 februarie 2011, 11:57 AM
· Pescuit in strainatate
Postat de Zoltan -Adventurefishing 24 ianuarie 2011, 10:17 PM
· plute oblete
Postat de robert paul 14 ianuarie 2011, 10:49 PM
· barca pneumatica
Postat de DODENCIU GIGI ADRIAN 21 noiembrie 2010, 9:50 PM