"Nu poti sa ii prinzi daca nu ajungi la ei!"
»  Vrei sa scrii pentru dePescuit.ro?      » Inregistrare    » Login
HOME
Crap
Rapitor
Stationar
Musca
Diverse
Atelier
Banc de probe
Cum fac ?
Stiati ca ?
ANUNTURI
LACURI&BALTI
 
Home » Pesti

Cosasul

23 februarie 2009 | Retine | Tipariti | 0 comentarii |
Denumire: Cosasul/Amurul alb/Cten | Grass carp | Amour blanc
Familie: Cyprinidae | Latina : Ctenopharingodon idella
Cosasul
Ctenopharingodon idella

Descriere generala
Originar din China, se aseamana foarte mult cu crapul salbatic, fiind foarte des confundati. Totusi, poate fi deosebit de crapul salbatic prin pozitia gurii (mare, transversala, pozitionata sub linia mediana), lipsa carenei ventrale (aripioara lunga de pe abdomen lipseste) si lungimea inotatoarei dorsale (este mult mai scurta decat cea a crapului salbatic).  Corpul alungit, aproape cilindric este acoperit in intregime cu solzi mari, bine fixati. Este un peste de talie medie – mare, putand atinge 140cm lugime si peste 35kg greutate. Majoritatea exemplarelor pescuite masoara 50-70cm si cantaresc 5-8kg. 
Coloratie
Partea dorsala este de un gri inchis cu nuante negricioase, lateralele sunt gri, cu reflexii argintii, iar abdomenul este gri-argintiu.
Hrana
Este un peste foarte lacom, ajungand sa consume in conditii optime (temperaturi de 20-28 grade Celsius), o cantitate de hrana egala cu greutatea corpului (cantitatea de hrana consumata poate reprezenta pana la 120% din greutatea pestelui), intr-un interval de 24 de ore.
Se hraneste in special cu resturi vegetale, trestie, larve ale diferitelor insecte, insecte, viermi, plante acvatice si chiar pesti de mici dimensiuni, dupa lasarea serii. 
Reproducere
Apartinand familiei “crapilor chinezesti”, este cunoscut faptul ca nu se poate reproduce in medii naturale. Contrar celor sustinute de specialistii in piscicultura, cosasul s-a adaptat perfect conditiilor naturale din Dunare si principalele rauri, inregistrandu-se cresteri constant ale efectivelor de amuri, de diferite dimensiuni. 


Localizare
Provenind din bazinul Amur-ului (China), a fost introdus in apele colinare si de ses din tara noastra in urma cu 50 de ani. Astazi populeaza in numar mare Dunarea si majoritatea raurilor mari (Olt, Mures, Arges, Timis, etc.). De asemenea-l intalnim si in lacuri, helesteie, iazuri si balti.
Comportament
Este un peste timid, extrem de prudent, inrudit cu crapul si cleanul. Are un ritm de crestere rapid si s-a dovedit a fi un redutabil adversar in timpul drill-ului. Initial, a fost adoptat de catre proprietarii de amenajari piscicole artificiale pentru controlul/diminuarea maselor de vegetatie emersa sau submersa. Alte specii de peste dependente de prezenta vegetatiei, au fost radical afectate de inmultirea rapida amurului. Carnea este gustoasa si cu o valoare economica ridicata. 
Este un peste sperios, foarte prudent, care se hraneste mai mult dupa lasarea serii.Din cauza ca se hraneste cu plante, poate fi folosit cu succes in prevenirea raspandirii plantelor acvatice nedorite in acumularile acvatice artificiale.

Articole asociate:

Comenteaza si tu...| « Inapoi sus
Comentariu:
Nume si prenume:
Email:
Cod validare
 
Anunturi   46 anunturi active
· VAND SONAR + LANSETA SI MULINETA SHIMANO SPINING
Postat de munteanu bogdan 01 martie 2011, 8:40 AM
· coca navomodel nadit plantat
Postat de dorin ionita 04 februarie 2011, 11:57 AM
· Pescuit in strainatate
Postat de Zoltan -Adventurefishing 24 ianuarie 2011, 10:17 PM
· plute oblete
Postat de robert paul 14 ianuarie 2011, 10:49 PM
· barca pneumatica
Postat de DODENCIU GIGI ADRIAN 21 noiembrie 2010, 9:50 PM