"Nu poti sa ii prinzi daca nu ajungi la ei!"
»  Vrei sa scrii pentru dePescuit.ro?      » Inregistrare    » Login
HOME
Crap
Rapitor
Stationar
Musca
Diverse
Atelier
Banc de probe
Cum fac ?
Stiati ca ?
ANUNTURI
LACURI&BALTI
 
Home » Pesti

Vaduvita

31 ianuarie 2009 | Retine | Tipariti | 0 comentarii |
Denumire : Vaduvita | Ide | Orfe
Familie : Cyprinidae | Latina : Leuciscus idus
Vaduvita
Leuciscus idus

Descriere generala
Este un peste specific baltilor, raurilor si lacurilor de acumulare din zona de ses, putand atinge 60cm lungime si 8kg greutate. Exemplarele medii masoara 30-40cm si cantaresc 0,5-2,5kg. Aspectul exterior se aseamana cu cel al cleanului si cel al rosioarei. Are corpul indesat, prelung, usor comprimat lateral, acoperit cu solzi mari bine fixati. Spatele este usor curbat, capul mic si gura mica, terminal, taiata oblic in jos. Are carnea grasa, gustoasa, cu putine oase.
Coloratie
Coloritul difera in functie de mediu, anotimp, varsta. Astfel, primavara va avea un colorit mai putin pronuntat (spatele este cenusiu-verzui, flancurile de un argintiu-murdar, abdomenul alb-argintiu, inotatoarele ventrale sunt rosii, iar cea caudala si cea dorsal sunt cenusii cu irizatii albastrui-violete), iar toamna mai inchis.
Localizare
Prezenta in majoritatea apelor continentului european, exceptie facand doar zona peninsulara sudica. In tara noastra este prezent in Dunare cu baltile si luncile ei inundabile, Delta Dunarii, precum si pe toate cursurile inferioare, pana la varsarea in Dunare, a  raurilor mari din zona de ses.
Hrana
Vaduvita se hraneste cu larve ale diferitelor insecte,insecte, rame, viermusi, moluste si crustacei de mici dimensiuni, detritus vegetal, plancton si chiar cu pestisori.
Reproducere
Atinge maturitatea reproductiva in al patrulea an de viata. Reproducerea are loc in perioada aprilie-iunie, cand parasesc siguranta apelor adanci si migreaza spre ape putin adanci, in rauri sau balti inundabile. In aceasta perioada femelele depun intre 20.000 si 125.000 de icre galben-portocalii, cu diametrul de 1,2-1,6mm.
Comportament
In perioadele reci, de toamna tarziu pana primavara devreme, va sta retrasa in locurile cu adancimi mari, urmand ca odata cu incalzirea apelor sa se hraneasca in straturile superficiale ale apei, in special cu insecte si pestisori. Prefera bulboanele din apropierea malurilor si siguranta oferita obstacolele naturale (copaci cazuti in apa, picioare de poduri, in avalul hidrocentralelor, etc.) pe cursurile lente ale fluviilor si raurilor mari.

 

Articole asociate:

Comenteaza si tu...| « Inapoi sus
Comentariu:
Nume si prenume:
Email:
Cod validare
 
Anunturi   46 anunturi active
· VAND SONAR + LANSETA SI MULINETA SHIMANO SPINING
Postat de munteanu bogdan 01 martie 2011, 8:40 AM
· coca navomodel nadit plantat
Postat de dorin ionita 04 februarie 2011, 11:57 AM
· Pescuit in strainatate
Postat de Zoltan -Adventurefishing 24 ianuarie 2011, 10:17 PM
· plute oblete
Postat de robert paul 14 ianuarie 2011, 10:49 PM
· barca pneumatica
Postat de DODENCIU GIGI ADRIAN 21 noiembrie 2010, 9:50 PM