"Lansez incet, la baza stufului ..."
»  Vrei sa scrii pentru dePescuit.ro?      » Inregistrare    » Login
HOME
Crap
Rapitor
Stationar
Musca
Diverse
Atelier
Banc de probe
Cum fac ?
Stiati ca ?
ANUNTURI
LACURI&BALTI
 
Home » Pesti

Zvarluga

27 decembrie 2008 | Retine | Tipariti | 0 comentarii |
Zvarluga
Cobitis taenia

Este intalnita in paraie, in majoritatea raurilor (Prut, Siret, Bistrita, Mures, Somes, Olt, Tarnave, Niraj, Bega, Arges) si afluentii lor, incepand cu zona pastravului si pana la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Mai poate fi intalnita si-n barajele de acumulare, Dunare si Delta ei,
Corpul pestelui este alungit si puternic comprimat lateral, aproape de aceeasi grosime pe toata lungimea sa, fiind acoperit cu solzi mici si desi. Acestia lipsind cu desavarsire de-a lungul liniei laterale. Poate atinge o lungime maxima de 15cm si o greutate de 20g (majoritatea exemplarelor masoara 8-10cm si cantaresc 7-10g). Pedunculul caudal este scurt. Capul este plat, ascutit, ochii mici, asezati catre ceafa, cu gura orientata-n jos, prevazuta cu 6 mustati. Mustatile de la colturile gurii sunt mai lungi decat celelalte. Sub fiecare ochi are cate un spin osos si foarte ascutit.
Sunt cunoscute inca trei dintre rudele apropiate speciei : fasa mare (Cobitis elongata), sfarleaza (Cobitis aurata radnensis) si dunarita (Cobitis aurata bulgarica).

Dunarita


Sfarleaza

Coloritul zvarlugii este cafeniu-cenusiu sau galbui. Partea dorsala prezinta intreĀ  21 si 29 pete cafenii, mici. De o parte si de alta a acestei linii mai are doua linii mai inguste, formate din pete mici, dese, aproape unite. Pe mijlocul partilor laterale se disting intre 12 si 20 de pete mari alungite. Pe inotatoarea dorsala si pe coada se afla 5-6 siruri de puncte intunecate, in timp ce inotatoarea ventrala, pectoralele si anala sunt galbui, fara pete. Reproducerea are loc perioada in aprilie-iulie, cand femelele lipesc icrele de plantele acvatice
Traieste in general in apele statatoare sau lin curgatoare, cu substrat malos, in mlastini, dar si apele de deal si de munte cu fund malos. Este activa mai ales noaptea, ziua stationand, aproape nemiscata, in apropierea fundului. Se hraneste cu rame, viermusi, moluste si crustacei de mici dimensiuni, larve ale diferitelor insecte, seminte ale unor plante, icre ale unor specii de pesti, materii vegetale.
Este folosita ca momeala vie in pescuitul rapitorilor de talie mare : somn, salau, stiuca.
Articole asociate:

Comenteaza si tu...| « Inapoi sus
Comentariu:
Nume si prenume:
Email:
Cod validare
 
Anunturi   46 anunturi active
· VAND SONAR + LANSETA SI MULINETA SHIMANO SPINING
Postat de munteanu bogdan 01 martie 2011, 8:40 AM
· coca navomodel nadit plantat
Postat de dorin ionita 04 februarie 2011, 11:57 AM
· Pescuit in strainatate
Postat de Zoltan -Adventurefishing 24 ianuarie 2011, 10:17 PM
· plute oblete
Postat de robert paul 14 ianuarie 2011, 10:49 PM
· barca pneumatica
Postat de DODENCIU GIGI ADRIAN 21 noiembrie 2010, 9:50 PM