"Nu poti sa ii prinzi daca nu ajungi la ei!"
»  Vrei sa scrii pentru dePescuit.ro?      » Inregistrare    » Login
HOME
 Crap
Rapitor
Stationar
Musca
Diverse
Atelier
Banc de probe
Cum fac ?
Stiati ca ?
ANUNTURI
LACURI&BALTI
 
Home » Crap

Porumbul - Metode de preparare

16 decembrie 2008 | Retine | Tipariti | 4 comentarii |
S-au scris articole si o sa se mai scrie despre porumb. Despre metode de preparare in schimb mai rar. Ca si cu mamaliga fiecare are secretul lui si crede ca asta ii aduce succesul. Posibil. Parerea mea este ca pana la un anumit punct toate metodele coincid.

Metoda 1
Si cea mai simpla este sa lasati porumbul la fermentat intr-o galeata fara capac la soare.
Obligatoriu se adauga apa de Dunare sau sau de balta in cantitate dubla fata de porumb. Dupa doua zile cand boabele se umfla si la suprafata apare o spuma alba sunt numai bune de folosit. Au si un gust usor alcoolic. Si un miros de acru. E CSL-ul. Perfect. Pentru Dunare. Nu l-as folosi pe balti si cu atat mai putin pe balti respectabile unde c&r-ul este litera de lege.
Pe balti fierberea porumbului este aproape obligatorie. Face porumbul mult mai usor digerabil si in acest fel cresc sansele ca pestele sa vina din nou la masa mult mai devreme.

Metoda 2
Intr-o galeata puneti o cantitate de porumb. Adaugati apa suficienta ca sa acoperiti boabele si sa le depaseasca cu o palma. Posibil sa fie suficient sau nu. Asta o stabiliti in functie de cat de mult se umfla boabele. Apa din balta sau plata sau din Dunare dar nu de la robinet.
Acum este timpul sa adaugati un indulcitor. Zaharul este perfect dar nu adaugati mai mult de 100g de zahar pe kg de boabe. Niste chestii din chimie sinonime cu osmoza care face ca zaharul sa intre in coaja si sa nu mai lase apa sa intre, ceea ce face  porumbul tare ca piatra in loc sa il inmoaie.
Daca aveti un indulcitor de firma nu ezitati sa il folositi. Respectati dozajul indicat de producator si totul va fi perfect. Dupa ce boabele de porumb s-au umflat le puneti la fiert la foc mic aproximativ 1 ora. Poate sa fie mai putin poate sa fie mai mult. Depinde de boabe.
Ca sa va dati seama exact luati o boaba de porumb intre degete si striviti-o. O sa va dati seama imediat daca mai trebuie fiarta sau nu. Indepartati porumbul de pe foc si lasati-l sa se raceaca putin.
De aici parerile difera. Unii scot boabele de porumb din zeama, le pun separat intr-un recipient si adauga peste ele tot felul de arome si atractanti. Altii spun ca cel mai bine este ca aromele si atractantii sa fie adaugati in apa in care au fiert. Eu am incercat si o varianta si alta. In primul caz o sa aveti niste boabe perfect aromate si aditivate. In al doilea caz… la fel, numai ca aroma va fi mai suava.
Pe balta nu am vazut nici o diferenta asa ca procedati cum vi se pare mai usor.
Eu prefer metoda a doua. Mi se pare ca daca stau in apa in care au fiert mai preiau un pic si din aroma de porumb pe care au lasat-o la fiert.

Metoda 3
O alta metoda si cea mai preferata de mine este cu oala sub presiune.
Aceeasi oala in care super-nevasta fierbe fasolea. Acolo pun exact 1 kg de porumb, 100g de zahar, apoi completez cu apa pana la semn. Se fierbe exact 45 min de cand oala incepe sa scoata abur. Cand scoateti capacul o va dati seama de ce prefer aceasta metoda.
Am prieteni care au mancat jumatate din cantitatea de porumb pana sa ajunga pe balta. Bineinteles se pot pune si arome in oala inainte de a o pune pe foc. Incercati o conbinatie de frisca si capsuni. La mine a dat rezultate. Dezavantajul este ca nu se poate pregati o cantitate mai mare deodata. Oricum mai mult de trei patru kg intr-o partida de weekend nu cred ca trebuie.
Tot ce am scris mai sus se aplica cu succes la orice fel de porumb. Inclusiv la cel de floricele care daca il preparati prin metoda ‘oala sub presiune’ e fantastic.
Exista si porumb de floricele de culoare rosie. Amestecat cu cel galben da o nada devastatoare. Se pot pune pe rig doua boabe de culori diferite care mie unul mi-au dat mari satisfactii.

Pescuiti bine!
Adrian C.     
Articole asociate:

4 comentarii | « Inapoi sus
- Popescu Radu | 25.06.2009 22:28:12
mersi pt sfat si ,,fir intins''
- tbb | 25.06.2009 08:20:50
Radu - de caras nu stiu, dar pentru crap ar fi cam asa. Intr-un borcanel (genul celui de porumb) pui 50% alcool dublu rafinat, adaugi putina miere sau indulcitor si eventual o aroma. Umpli borcanul cu porumb uscat si il tii inchis cca 7-10 zile. Dupa, il poti folosi fara probleme...
- Popescu Radu | 22.06.2009 12:59:06
De metoda ,,porumb in alcool,, stie cineva ceva ? Am citit ca da rezultate excelente la caras ,dar nu stiu sa o prepar.Va rog ajutati-ma.MULTIMESC ANTICIPAT
- Cristian | 21.01.2009 22:23:19
Exista 2 tipuri de porumb care se pot folosi la pescuit-boabele intregi si fulgii de porumb. Este foarte important,insa,la fel ca in cazxul celorlalte nade cerealiare,sa fie preparat corect si sa nu prezinte riscuri pentru peste.Porumbul trebuie inmuiat si apoi fiert,pentru a fi siguri ca semintele nu se umfla in burta pestelui.Prepararea corecta sporeste puterea de atractie a porumbului prin acea ca permite aromelor naturale ale bobului sa se imprastie in apa,ceea ce nu se intampla in cazul porumbului uscat sau doar inmuiat. Recomand ca porumbul sa fie lasat sa isi traga apa minim 24 ore,dar e de preferat sa stea la inmuiat intre 36 si 48 ore. Porumbul nu absoarbe o mare cantitate de lichid,asa ca e suficient sa acoperiti boabele cu cativa centimetri de apa. Dupa ce a stat la inmuiat suficient treceti porumbul intr-o oala si fierbeti-l cel putin jumatate de ora. Dupa fierbere,varsati porumbul si apa in care a fiert intr-o galeata cu capac,care se inchide ermetic si lasati-l sa se raceasca-intre timp,va continua sa absoaqrba apa.Cu cat absoarbe mai multa apa, cu atat e mai bine.Dupa 3 sau 4 zile ve-ti observa ca la suprafata apei apar bule de aer- e semn ca porumbul fermenteaza.Eu fierb boabele de porumb pana se sparg si iese la iveala mizul moale si pufos,atunci sunt cel mai predispuse sa fermenteze.La inceputu procesului de inmuiere adaug o aroma ca sa intre mai bine in boabe.si folosesc arome de fructe,frisca,vanilie,sau unt.Pun 10 ml de aroma la 1 kg de boabe uscat. Porumbul cred ca da rezultate bune chiar si in ape reci datorita culorii galbene,foarte vizibile, si mirosului atragator. Alt mod de preparare a porumbului este fierberea intr-o oala sub presiune.Avantajul este ca se poate prepara pe balta dar si se poate reduce perioada de inmuiere la 12-14 ore,dupa care fierbeti boabele 15 minute in oala sub presiune.Ve-ti obtine un porumb bine umflat si usor moale care nu v-a mai absorbi apa si nu v-a fi periculos pentryu crapi si care poate fi pus sa fermenteze,daca il inchideti ermetic intr-o galeata cu capac si-l tineti la soareBoabele nefierte fermenteaza mult mai greu si nici nu sunt atat de atragatoare fiindca nu elibereaza aromele boabelor fierte.Fierberea este o parte esentiala a procesului de preparare a boabelor,daca vrei sa scoti din ele ce au mai bun. Prepararea fulgilor de porumb.Puneti fulgii de porumb intr-o galeata si adaugati apa. Lasati-i 12-24 ore,timp in care se vor inmuia si vor elibera in apa o substanta laptoasa, vascoasa,care v-a face apa opaca si alba.Puteti grabi acest proces turnand apa clocfotita peste fulgi si lasandu-i sa se raceasca intr-o galeata cu capac. Cand se vor raci complet,vor fi gata de folosire.Fulgii de porumb nu sunt nici pe departe asa de eficace ca boabele de porumb.Ei au totusi utilizarile lor si sunt foarte buni incorporati in pasturile folosite ca nada de apel sau in combinatie cu alte ingrediente,ca peletele,ovazul sau canepa sparta. Pentru a spori atractia acestor pasturi folosesc un lichid nutritiv(food liquid} unul dintre cele mai bune este Multimino-PPC de la Nutrabaits.Adaugati 5o ml de PPC si 2 conserve de lapte condensat la o galeata de 5 kg de pastura umeda.Lasati-o sa absoarba toate acestea peste noaqpte,daca amestecul vi se pare prea umed il puteti intari cu putina pastura uscata,care se v-a inmuia imediat si v-a lega bine compozitia. Porumbul e o nada pe care crapul o mananca in cantitati mari cu placere.asa ca nadirea grea e la ordinea zilei.Eu incep prin a arunca 2-3 kg intr-un vad,dupa care dau cate 5oo gr dupa fiecare peste prins. Unele dintre cele mai bune rezultate la porumb le-am obtinut nu pe paturi de nada largi,imprastiate, ci foarte mici si inguste. Cand devin cu totul absorbiti de porumbul care li s-a dat,cred ca pestii" baga capul in farfurie" si nu pleaca mai departe pana nu termina de mancat- de aceea cred ca solutia optima e o cantitate de nada mare concentrata pe un loc mic. Fulgii de porumb pot fi, ingrediente pentru o excelenta pastura. Eu o fac in proportii egale de fulgi de porumb,ovaz, pelete si canepa sparta iar la urma chiar inainte de a o folosi adaug peletele. Si aici ca si in cazul tuturor pasturilor problema este sa stii cat trebuie sa dai.Spre deosebire de porumbul folosit sub forma de boabe, fulgii de porumb nu sunt totdeauna potriviti pentru nadirea grea. Totusi daca sunt integrati in pasturi,pot fi folositi in cantitati destul de generoase.Eu incep cu cel putin 5 kg de pastura si pot da o cantitate similara de 2 ori pe zi,daca e necesar,in functie de cum raspunde pestele la nadire.Marele avantaj al acestei pasturi sau al altora similare,in compozitia carora intra fugii de porumb,este ca pot fi preparate cu efort minim. Nu e nevoie de fierbere,ingredientele sunt lasate sa absoarba lichid peste noapte,dupa care pastura e gata de folosit. Porumbul de floricele. Succesul porumbului cu bob mic de floricele seamana cu succesul unei alte nade,tiger nuts[ alune} Porumbul de floricele e o nada extraordinara,mai buna decat porumbul cu bob obisnuit sau cvu bob mare. In locul unui bob de porumb enorm,ai o duzina de boabe mici si,in felul acesta,dai pestelui o sursa de preocupare mai consistenta. Se adauga la asta si faptul ca porumbul de floricele miroase foarte atragator,mai bine decat celelalte varietati de porumb.Pentru prepararea porumbului de floricele,folosesc aceleasi proceduri ca si in cazul porumbului cu bob obisnuit,insa nu adaug nici odata nici o aroma,fiindca aroma va acoperi aroma naturala pe care porumbul de floricele o emana cand e preparat.n Adaug doar un indulcitor,cand pun porumbul la imuiat,indulcitorul avand rolul sa imbunatateasca gustul natural al porumbului de floricele.
   

Comenteaza si tu...| « Inapoi sus
Comentariu:
Nume si prenume:
Email:
Cod validare
 
Anunturi   46 anunturi active
· VAND SONAR + LANSETA SI MULINETA SHIMANO SPINING
Postat de munteanu bogdan 01 martie 2011, 8:40 AM
· coca navomodel nadit plantat
Postat de dorin ionita 04 februarie 2011, 11:57 AM
· Pescuit in strainatate
Postat de Zoltan -Adventurefishing 24 ianuarie 2011, 10:17 PM
· plute oblete
Postat de robert paul 14 ianuarie 2011, 10:49 PM
· barca pneumatica
Postat de DODENCIU GIGI ADRIAN 21 noiembrie 2010, 9:50 PM