"Lansez incet, la baza stufului ..."
»  Vrei sa scrii pentru dePescuit.ro?      » Inregistrare    » Login
HOME
 Crap
Rapitor
Stationar
Musca
Diverse
Atelier
Banc de probe
Cum fac ?
Stiati ca ?
ANUNTURI
LACURI&BALTI
 
Home » Crap

Nodul fara Nod

06 decembrie 2008 | Retine | Tipariti | 0 comentarii |
Cea mai buna metoda de a lega un carlig de crap!
Nodul fara Nod


Daca va uitati cu atentie la carligele specializate de pescuit la crap veti observa ca toate au un element comun. Nu, nu este vorba de tija, pentru ca aceasta este ori curbata ori dreapta, lunga , scurta si mai stiu eu in cate feluri… Nu este vorba nici de varf care este ‘cioc de papagal’ sau drept ori varf de lance, in trei muchii, ascutite cu tot felul de lasere sau mai stiu eu ce alte tehnologii preluate de pe la industria de avioane, rachete... Nu este vorba nici de curbura carligului, care este mai stransa sau mai larga sau… mai stiu in cate feluri. Este vorba pur si simplu de ochet. Toate carligele de pescuit la crap, nu conteaza felul, forma, varful, toate au la capatul tijei un ochet., mai mare sau mai mic, in functie de marimea carligului. Si asta pentru ca in proportie de 99% carligele se leaga pe fir cu asa numitul nod fara nod, care este o  metoda de atasare a carligului pe fir fara a face un nod propriuzis care sa slabesasca rezistenta firului.

Materiale folosite

Creati o mica bucla la capatul firului

Mod de lucru
Modul de lucru este extrem de simplu. Se taie o bucata de fir lunga de aproximativ 30 cm. 
Se formeza o mica bucla la capatul firului, pe care se va atasa momeala cu ajutorul unei crosete. Celalalt capat al firului se introduce prin ochetul carligului din exteriorul curburii spre interior, astfel incat firul sa urmareasca tija carligului. 
Ajustati lungimea firului cu momeala, ideal este ca momeala sa atinga curbura carligului. Incepeti sa infasurati firul in jurul tijei carligului dar atentie! Intotdeauna infasurati firul din partea opusa imbinarii ochetului altfel exista riscul ca firul sa se rupa. Dupa circa sapte sau noua spire puteti sa va opriti. Nu este o regula si puteti sa infasurati de cate ori vreti dar in general, sapte este numarul minim de spire care sa asigure rezistenta maxima a nodului.

Ajustati lungimea firului de par in functie de momeala de carlig

Pentru a creste eficienta montajului putem sa marim numarul de spire astfel incat capatul infasurarii sa fie in dreptul varfului carligului. 
Treceti din nou firul prin ochet, intotdeauna din exteriorul curburii spre interior. Sau cum spun specialistii ‘intodeauna spre varf’. Inventatorul nodului fara nod nu stiu cine este dar merita toate laudele din partea noastra a pescarilor de crap.

Nodul fara nod

Fine tuning
Gata! Asta e tot. Aveti un carlig legat cu nod fara nod iar momela pusa pe firul de par. Totusi atunci cand veti incerca sa il strangeti o sa observati ca firul de par aluneca pe tija si nu mai sta in pozitia intiala. Pentru ca montura sa lucreze asa cum trebuie, firul de par, trebuie sa stea de-a lungul tijei carligului. Pentru asta asezati firul de par pe o parte laterala a tijei inainte de a strange nodul. In timpul strangerii firul va aluneca exact in pozitia dorita.

7 spire sunt necesare pentru o rezistenta medie

Montura este aproape gata ...

O alta metoda este ca dupa ce ati terminat infasurarile nodului inainte de a introduce capatul in ochet sa infasurati firul de doua ori in sens invers peste nod si abia apoi sa introduceti capatul firului prin ochet. Ultima si cea mai buna solutie dupa mine este ca, dupa ce nodul a fost facut si firul de par asezat fumos in prelungirea tijei sa introduceti din nou capatul firului prin ochetul carligului. Adica firul sa treaca prin ochetul carligului de doua ori. Asta va imbunatati alinierea  carligului cu firul de par imbunatatind eficacitatea.

Nodul fara nod

Pescuiti bine!
Adrian C.
          
Articole asociate:

Comenteaza si tu...| « Inapoi sus
Comentariu:
Nume si prenume:
Email:
Cod validare
 
Anunturi   46 anunturi active
· VAND SONAR + LANSETA SI MULINETA SHIMANO SPINING
Postat de munteanu bogdan 01 martie 2011, 8:40 AM
· coca navomodel nadit plantat
Postat de dorin ionita 04 februarie 2011, 11:57 AM
· Pescuit in strainatate
Postat de Zoltan -Adventurefishing 24 ianuarie 2011, 10:17 PM
· plute oblete
Postat de robert paul 14 ianuarie 2011, 10:49 PM
· barca pneumatica
Postat de DODENCIU GIGI ADRIAN 21 noiembrie 2010, 9:50 PM