"Lansez incet, la baza stufului ..."
»  Vrei sa scrii pentru dePescuit.ro?      » Inregistrare    » Login
HOME
Crap
Rapitor
Stationar
Musca
Diverse
Atelier
Banc de probe
Cum fac ?
Stiati ca ?
ANUNTURI
LACURI&BALTI
 

Tiparul

04 decembrie 2008 | Retine | Tipariti | 0 comentarii |
Tiparul
Misgurnus fossilis

Originar din Europa Centrala, tiparul este prezent la noi in toate baltile, helesteiele, canalele si in cursul mai calm al raurilor, din Delta pana in zona submontana, mai rar in limanurile deschise ale Marii Negre, in Siret si afluentii sai, Barlad, Olt, Cerna, Bega, Mures, Crisul Negru.
Solzii foarte marunti, de diametre reduse, acoperiti cu un strat gros de mucus, precum si respiratia intestinala, ii confera ‘detinatorului’ o rezistenta sporita in conditii extreme (namol, lipsa oxigenului, pamantul aproape intarit al albiilor secate).
Prin eliminarea aerului din intestin, emite un sunet specific, foarte ciudat. “Chitaitul’ emis si rezistenta sporita il recomanda ca find una dintre cele mai cautate si folosite momeli in pescuirea somnului, mihaltului, dar si a mrenei, salaului, stiucii si chiar a cleanului.
Corpul gros, puternic, aproape cilindric, acoperit cu 135-175 solzi marunti poate ajunge pana la o lungime de maxim 26cm. Majoritatea exemplarelor masoara 10-15cm.Capul este gros, usor comprimat lateral. Gura mica, inferioara, este ‘dotata’ cu 10 mustati (patru pe buza superioara, doua la colturile gurii, iar patru pe barbie). Sub ochi, tiparul are cate un ghimpe ascutit, ascuns bine sub piele. Pedunculul caudal este comprimat lateral, iar inotatoarea caudala rotunjita. Corpul are in general culoarea galbena.

Pe spate are numeroase pete verzi-negricioase pe fond cafeniu. Pe laturi are o dunga mai lata, intunecata si deasupra si dedesubtul ei alte doua dungi mai inguste, incomplete, formate din numeroase puncte si pete. Abdomenul este galben-portocaliu. Toate inotatoarele sunt galbui. Inotatoarele triunghiulare sunt caracteristice doar masculilor. In timpul reproducerii ii apare o dilatare adipoasa, ingusta, cu aspect de coasta, in urma careia corpul este brusc turtit lateral.

Traieste in ape statatoare sau cu curent lent, cu substrat namolos, malos. Majoritatea timpului sta ingropat in mal. Se hraneste cu viermi, larve de insecte, icrele altor pesti, moluste mici, cu precadere pe timpul noptii. Se reproduce in lunile martie-iunie, cand femelele depun 10-15000 de icre pe care le lipesc de plantele acvatice.

Articole asociate:

Comenteaza si tu...| « Inapoi sus
Comentariu:
Nume si prenume:
Email:
Cod validare
 
Anunturi   46 anunturi active
· VAND SONAR + LANSETA SI MULINETA SHIMANO SPINING
Postat de munteanu bogdan 01 martie 2011, 8:40 AM
· coca navomodel nadit plantat
Postat de dorin ionita 04 februarie 2011, 11:57 AM
· Pescuit in strainatate
Postat de Zoltan -Adventurefishing 24 ianuarie 2011, 10:17 PM
· plute oblete
Postat de robert paul 14 ianuarie 2011, 10:49 PM
· barca pneumatica
Postat de DODENCIU GIGI ADRIAN 21 noiembrie 2010, 9:50 PM